Consultanta si urmarirea lucrarilor pe santier

Biroul nostru va ofera consultanta cu privire la majoritatea problemelor ce apar pe parcursul realizarii proiectului dumneavoastra, dintre care enumeram:

a)Consultanta in vederea alegerii unui teren sau a unei constructii existente. Pentru orice teren, exista o serie de reglementari / restrictii de construire, pe care dumneavoastra este foarte probabil sa nu le cunoasteti la momentul respectiv. Acestea sunt de mai multe tipuri:

-Indicii urbanistici (UTR, POT, CUT) si retrageri minime impuse, termeni precum POT (procent de ocupare a terenului), CUT (coeficient de utilizare a terenului) si UTR (unitate teritoriala de referinta) sunt termeni necunoscuti pentru cei din afara domeniului. Incadrarea in Unitatea Teritoriala de Referinta se refera atat la destinatia permisa a proiectului, functiunile admise in zona amplasamentului cat si de faptul ca zona influenteaza direct dimensiunile viitoarei constructii. CUT-ul este coeficientul care genereaza direct suprafata desfasurata totala si inaltimea constructiei. Procentul de ocupare al terenului (POT) decide maximul suprafatei constructiei pe teren.
Nu putine sunt cazurile de terenuri achizitonate pe care nu se putea construi nici de departe ceea ce isi dorea investitorul, de aceea este indicat ca pentru amplasamentul respectiv sa se solicite, inainte de achizitionarea terenului, un Certificat de Urbanism (CU) de informare– in care se specifica cele expuse mai sus.

-restrictii legale – unele imobile sunt grevate de sarcini, despre care vanzatorul este posibil sa aiba sau nu cunostinte. Aceasta situatie se poate evita foarte usor prin solicitarea vanzatorului a unui extras de carte funciara pentru informare, unde vor fi specificate toate sarcinile asupra terenului.

-probleme tehnice – cu privire la calitatea terenului de fundare. Aceasta problema poate fi determinata sau exclusa prin efecturea unui studio geotehnic, in care vor fi specificate toate caracteristicile terenului de fundare, pana la adancimea dorita.

Achizitionarea unei cladiri vechi este chiar mai problematica decat terenurile. Majoritatea sunt construite dupa standarde iesite de foarte mult timp din uz, mult mai permisive decat cele curente si de cele mai multe ori nu exista carte tehnica a constructiei pentru a se putea analiza sistemul constructiv, materialele si modul de executie a acesteia, iar pentru aducerea acesteia intr-o stare tehnica, care sa respecte normele prezente, sunt necesare de cele mai multe ori investitii substantiale, uneori chiar mai mari decat ar fi necesar pentru construirea unei cladiri noi de aceeasi dimensiune.

b)Consultanta in vederea achizitionarii materialelor de constructie sau pentru alegerea firmei de constructie, care sa va realizeze proiectul dorit de dumneavoastra.

c)Urmarire de santier, pe perioada executiei lucrarilor. Proiectantul este obligat prin lege sa fie prezent pe santier, la anumite faze ale construirii, denumite faze determinante, stabilite si anuntate impreuna cu Inspectoratul de Stat in Constructii. Pot aparea si situatii neprevazute, pe care le putem solutiona, fara costuri suplimentare, daca suntem anuntati si solicitati pe santier de catre constructor sau investitor.